On vous présente: Marjolijn Polfliet

On vous présente: Marjolijn Polfliet

Leven van het chanson. Zangeres en zangdocente Marjolijn Polfliet doet het. Ze gaf al haar zekerheden op, waaronder haar baan als lerares Frans, om haar droom te verwezenlijken. Nu zingt ze, met een authentieke en kraakheldere stem, in zowel Frans als Nederlands en zelfs Zuid-Afrikaans.

Marjolijn Polfliet(450)

Van zelf voor de klas tot terug in de schoolbanken
Aangemoedigd door haar man, besloot Marjolijn enkele jaren geleden het roer volledig om te gooien. Ze schreef zich in voor een studie aan het Deense Complete Vocal Institute, dat zich op dat moment situeerde in Gent. Opeens stond ze niet meer voor de klas, maar zat ze zelf in de schoolbanken. ‘Ik ben blij dat ik al wat ouder was toen ik deze studie startte. Wat je veel ziet op conservatoria en kunstacademies, is dat ze je eerst afbreken en dan weer opnieuw opbouwen. Op deze opleiding zag je ook wel iedere dag iemand in tranen uitbarsten, maar zelf heb ik het niet zo heftig ervaren. Ik heb juist veel onzekerheden overwonnen en mezelf niet alleen op zangtechnisch niveau ontwikkeld; de nieuwe, verfrissende inzichten die ik kreeg, kan ik nu ook toepassen op mijn zangleerlingen.’

Zangeres, zanglerares, stoere moeder
Ondertussen heeft de zangeres een goed lopende zangpraktijk en treedt ze zeer regelmatig op met haar trio. Daarnaast zorgt ze voor haar twee kinderen: ‘De oudste kun je stil krijgen door Brel of Piaf op te zetten. Hij vindt het prachtig en zingt alles fonetisch mee, van Le Moribond tot La Valse à Mille Temps. Ik geloof dat ik hem vóór zijn geboorte al aangestoken heb met mijn liefde voor het chanson.’ Een gezin combineren met muziek maken, doet Marjolijn met verve. Ze was 34 weken zwanger van haar eerste toen ze op het podium stond met Cor Bakker en tijdens de 37e week van haar tweede zwangerschap deinsde ze ook niet terug voor een optreden. Dát zijn de echte doorzetters, als je het ons vraagt.

Revival van het chanson
De toekomst heeft veel voor Marjolijn in petto. Zo staat ze in november 2016 met haar eigen chansonprogramma in het Scheldetheater in Zeeland. Haar plan? Een heel orkest mét koor uit te kast trekken om hier een overdonderende show van te maken. Ze gelooft in de revival van het chanson en ziet haar toekomst in het genre dan ook rooskleurig in. ‘Ik heb in een rockband, bigband en coverband gezeten, maar kwam altijd weer terug bij het Franse lied. Ik zie mezelf ooit nog wel een gecombineerd Frans-Nederlandstalig programma maken, maar misschien wordt het wel een tributeshow met een volledig orkest. Het is allemaal één grote uitdaging voor me.’

Marjolijn Polfliet wordt begeleid door Nicolas Lescombe (klarinet, piano, accordeon) en Hans van der Werf (gitaar, accordeon, contrabas).

In de nieuwe editie van En Route Magazine, welke vanaf vrijdag in de winkel ligt, is een volledig interview met Marjolijn Polfliet te lezen. 

Artiestenwebsite | Website zangpraktijk | Facebook | Twitter | Youtube

Comments

comments

2 Comments

  1. Christine Kout

    Beste Marjolijn. Het is fantastisch om iedere keer weer te zien hoe het Franse chanson leeft in Nederland. Zelf ben ik half Frans half Nederlands, en ken alle liedjes vanaf de jaren 50 – 60.

    Ik vind ze allemaal geweldig ! Maar waar ik de meeste CD van heb … Is van Enrico Macias , ik krijg altijd weinig bijval als ik dat vertel ! Dat vind ik niet terecht, zijn liedjes zijn meestal vrolijk en vol temperament ik ga er helemaal bij los . Zijn mooiste nr. zijn : Dés que je me reveille. Un rayon de soleil. Le violon de mon père. Toi la mer immense. En nog veel meer, hij is nu al best op leeftijd maar in jan. gaat hij nog optreden in de Olympia in Parijs, ik heb hem gezien in Cannes 3 jaar geleden . Veel succes.

  2. Christine Kout

    Hallo Marjolijn. Het is iedere keer weer fantastisch om te zien hoe het Franse chansons leeft in Nederland ! Ik ken zo ongeveer alle liedjes uit de jaren 50-60 en vind ze allemaal prachtig, maar waar ik de meeste CD van heb zijn van Enrico Macias ! daar word ik heel vrolijk van ! Mijn favorite liedjes van hem zijn : Dès que je me reveille – Un rayon de soleil _Le violon de mon père. – en Toi la mer immense . Ik herontdek nog regelmatig artiesten van vroeger zoals Pierre Perret een ras echte poëet, of Isabelle Auber wat een stem ! Het blijft voor mij een bron van genot heerlijk. Ik wens je heel veel succes . Christine Kout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *